FB Češi na silnicích porušují pravidla, může je to přijít draho | Vindicia s.r.o.
Vypnout Preloader

Čtvrtina lidí se přiznává k tomu, že alespoň někdy porušuje pravidla. A jak je to na silnicích? Tam je to jen o malinko lepší. K hrubým přestupkům se přiznává každý pátý! Vindicia si na toto téma objednala velký průzkum u společnosti STEM/MARK

Prohřešky přitom lidem rozhodně neprochází - plná polovina provinilců je při nich nachytána. Následky jsou tristní - více než 15 % přiznává, že přišli o řidičský průkaz, 77 % pak muselo sáhnout do kapsy a zaplatit pokutu. A jakých přestupků se tedy lidé dopouští? 

Více než 40 % Čechů přiznává, že alespoň někdy jezdí bez zapnutých pásů. Jenže to je velký risk, kdy jde člověk vážnějším následkům nehody hodně naproti. A to se projeví i na odškodnění, které může být výrazně kráceno. Někteří řidiči jsou, zdá se, nepoučitelní. „Náš klient z jižních Čech měl během posledních dvou let dvě vážnější nehody, při kterých nebyl připoután. Kvůli tomu mu bylo v prvním případě odškodnění sníženo o 30 procent. A protože pásy nepoužil ani u druhé nehody, přišlo ještě výraznější krácení částky. Celkem se tak připravil o 720 tisíc korun,“ shrnuje Tomáš Beck z Vindicia.

Přejíždění přes přejezd, kdy už cinkání ohlašuje příjezd vlaku, průjezd křižovatkou na červenou, předjíždění na plné čáře… těchto nebezpečných kroků se dopouští každý pátý.

A co jsme si nechali na konec? Překvapivě častý hřích, kterého se podle průzkumu dopustil každý šestý. Kletbou českých řidičů je alkohol. Ačkoliv patří mezi ty nejhorší prohřešky, k jeho konzumaci a následnému řízení se přiznal každý šestý, což je naprosto alarmující. 

Tato odvrácená část provozu na silnicích má ještě závažnější důsledky. Jak už Vindicia upozorňovala v minulém blogu, alkohol má na odškodnění po nehodě opravdu neblahé dopady. O podstatnou část kompenzace může přijít dokonce i střízlivý spolujezdec, který se vědomě posadí vedle opilého řidiče. 


Sdílet článek s přáteli / kolegy: